ZOLL-PLATZ Vámügynökség Kft.

 

 Kezdőlap

 Céginfó

 Vámudvar

 Határspedíció

 Raktár

 Kapcsolat

Mi az az AEO?

Néhány szóban szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy mit is jelent az engedélyezett gazdálkodó státusz (Authorised Economic Operator - AEO), melynek mi 2009 év óta tulajdonosai vagyunk.   

Ez egy olyan speciális státusz, mely alapján a vámhatóság az engedélyezett gazdálkodót megbízható partnerének tartja és ezért a vámügyeinek intézése, vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a vámhatóságtól. Ennek értelmében a nem AEO státuszú szállítmányokat szigorúbb ellenőrzés alá vonják. A státusz megszerzésének lehetősége független a vállalat méretétől, az egyszemélyes vállalkozótól a multinacionális vállalatokig bárki folyamodhat érte.  
Ma még csak egy lehetőség az AEO státusz megszerzése. De hamarosan olyan szintű elvárássá válik, mely nélkül a gyártótótól a vámügynökökön át, az importőrig minden - a tevékenysége során vámárukkal foglalkozó – vállalkozás kénytelen lesz megszerezni azt.  
A státuszt valamennyi uniós tagállam vámhatósága elismeri, függetlenül attól, hogy hol állították azt ki. Jó tudni, hogy a Közösségen belül 2009 eleje óta kiírásra kerülő tenderek egyik alapkövetelménye a státusz megléte.

 Milyen fajtái vannak?

 Három típusú engedélyezett gazdálkodói tanúsítvány adható ki:

 a) AEO-tanúsítvány – „Vámjogi egyszerűsítések”: azoknak a gazdasági szereplőknek érdemes kérelmezniük, akik a vámjogszabályok által biztosított egyszerűsítésekben kívánnak részesülni;

b) AEO-tanúsítvány – „Biztonság és védelem”: azoknak a gazdasági szereplőknek érdemes kérelmezniük, akik a vámellenőrzések során a biztonsággal és a védelemmel kapcsolatos könnyítésekben kívánnak részesülni;

c) a fenti két típus kombinációja.

 Hogyan segíthetnek nekem?

 Ezúton szeretnénk Önöket tájékoztatni arról, hogy vállaljuk ügyfeleink részére: 

·        felkészülés segítése a kérelmezési eljárásban,

·        az AEO feltételek megteremtésének előkészítését,

·        kérelmek elkészítését,

·        a kérelmek és a felkészülés teljes körű auditálását, a hatóságokkal történő kommunikációt és a kérelmek benyújtásától annak kiadásáig tartó felügyeletét.

 

Amennyiben az ajánlatunk felkeltette az érdeklődését, úgy cégünk vámigazgatója, Börcsök Róbert vámszakértő úr (Tel.: 30/5550405) áll az Önök rendelkezésére.

Directorate General Customs and Taxation © European Union, 2007-2010